Kreatin Kinaz nedir? CK olarak anılmakta olan Kreatin iskelet kası, kalp kası ve az oranda beyinde bulunan bir enzimdir. Bölgede hasar olması durumunda, bu hücrelerden meydan gelen kreatin kanda yüksek oranlarda tespit edilir.
Bu enzimin üç farklı tipi yer almakta olup hepsi farklı yerde görülmektedir. CK-MM genellikle iskelet yapısında gözlemlenir. CK-MB kalp kasındadır. CK-BB ise beyindedir. Doktorunuz bu değeri farklı sebeplerden dolayı ölçebilir. Aralarında,
Koyu idrar,
Uyuşma ve karıncalanma hissi,
Denge sorunları,
Kas zayıflığı,
Güçsüzlük,
Kas ağrısı ve kramplar,
Kas travması,
Da vardır. Kreatin Kinaz aynı zamanda daha önce kaslardan yara alınmışsa ya da felç geçirilmişse de istenebilir. Kadın ve erkeklerde düşük normal sınır yaklaşık olarak 20-30 U/L’dir. Erkeklerde üst sınır 200-395, kadınlar için 207 U/L şeklindedir.
Eğer testler ardından normale göre az ya da çok değerler okunursa tetkikler ardından gerekli tıbbi işlemler gerçekleştirilebilmektedir.
Kreatin Kinaz Yüksek Olursa Ne Olur?
Kreatin Kinaz yüksekliği durumunda ne olur? Belirttiğimiz üzere bu seviye, bir test ile kısa sürede ölçülebilir. Eğer yüksek çıkmışsa, bu her zaman bir sağlık sorununu işaret etmez. Kaslı bir vücut yapısı, yoğun egzersizler de buna neden olabilir. Bazı ilaçlar da aynı şekilde sebep verebilmektedir.
Bu bakımdan hemen bir hastalıktan endişelenilmemesi gerekir. Doktorunuz bu durumda hasar gören bölgeyi belirlemek için daha ayrıntılı enzim testleri ister. Ardından daha detaylı bilgiler de böylece alınabilir.
Kreatin Kinaz yüksekliği farklı sebeplerden dolayı meydana gelebilir. Bunların altında yatan olası sağlık problemleri şöyledir;
Duchenne Müsküler Distrofi: Genetik geçişli olan bu hastalıkta iskelet kasları zayıftır. Böylece işlev kayıpları görülür. Sıklıkla erkek çocuklarda meydana gelir.
Rabdomiyoliz: İskelet kasları, kas hastalığı ya da farklı bir sebeple parçalanır. Kreatin Kinaz da böylece kana karışır.
Kas Yaralanmaları: Kas yaralanmaları, kazalardan alınan darbeler veya aşırı egzersiz sebebiyle meydana gelir. Üçüncü derece yanıklar, elektrik çarpması da bu sınıftadır.
Polimiyozit: İltihaplı kas romatizması olarak da bilinmekte olup gövdeye yakın kaslarda güçsüzlük vardır.
Dermatomiyozit: Nadir görülmekte olup deride döküntü şeklindedir.
Piyomiyozit: Kasta bakteri kaynaklı olan enfeksiyonlar gözlemlenir.
Kalp krizi: Kalp krizi ya da kalp kasında iltihap, bu duruma yol açabilir.
Beyin hasarı: Beyin hasarı ve felç de yüksekliğe neden olabilir.
Ancak Kreatin Kinaz yüksekliği, her kişide farklılaşabilir. Dolayısıyla öncesinde kesin yargılara varılmadan muayene yapılır.
Bu durumda tedavi de uygun bir şekilde planlanmaktadır. Kreatin yüksek seviyede tespit edilmişse yapılan ayrıntılı muayeneler, hastalığı ortaya çıkarabilir. Bu esnada fiziksel muayenelerin dışında hastalık öyküsü, ek görüntüleme sistemleri ve laboratuvar tekniklerinden yararlanılabilir.
Kreatin Kinaz Düşüklüğü
Kreatin Kinaz yüksekliği gibi düşüklüğü de vardır. Bunun nedenleri arasında pek çok durum yatar ve bazıları şöyledir;
Düşük kas miktarı: Aktivite eksikliği, hareketsizlik, farklı hastalıklar, ileri yaş ve beslenme yetersizliği buna neden olabilir.
Otoimmün hastalıklar: Bu durumlarda da Kreatin Kinaz düşüklüğü meydana gelebilir. Enflamasyon miktarına bağlı olarak ileri seviye olabilir.
Hamilelik: Hamileliğin 3 ve 6. ayları arasında, seviyelerde azalma olabilir.
Bayılma: Bayılma ihtimali olan kişilerde, seviyeler düşük olabilmektedir.
Bu durum da yapılan testler ardından ortaya çıkabilmektedir. Tıpkı yüksekliğinden olduğu gibi bu durumda da kişilere özel bir tedavi planı hazırlanabilir.
Bir yanıt yazın