solunum egzersizleri ve yapilislari

Solunum Egzersizleri ve Yapılışları

   

Bazen nefes darlığı sıkıntısı çektiğimiz için gerekli spor faaliyetlerini yerine getiremeyiz. Bu yüzden de solunum egzersizleri, spor faaliyetlerimizi daha rahat yerine getirebilmemizi sağlar. Elbette ki solunum egzersizlerinden önce ilk adım sigara kullanımını azaltmak hatta bırakmaktır. Bunun yanı sıra dengeli, düzenli beslenmeliyiz ve bol su içmeliyiz. Peki neden solunum egzersizleri yapmalıyız?

Akciğer fonksiyonlarımızı arttırmak için,

Daha rahat nefes almak i.in,

Yaşam kalitesini yükseltmek için,

Ağrı yaşıyorsa azaltmak için,

Uykumuzu daha iyi alabilmek için.

Solunum egzersizleri sadece nefes darlığı için kullanılmaz. KOAH gibi birçok akciğer hastalıklarında kullanılır. Şimdi solunum egzersizlerinden birkaçına bakalım.

İlgini Çekebilir!  Definasyon Nedir? Definasyon Döneminde Beslenme Programı Nasıl Olmalı?

BÜZÜK DUDAK (PURSED-LİP) SOLUNUM

Burnumuzdan derin nefes alırız ve dudaklarımızı büzerek, ıslık çalar gibi nefesimizi yavaş yavaş dışarı veririz. Bu işlemi nefesimiz kesilene kadar devam ettirmeliyiz.  Nefes verme süremizin uzaması akciğerlerimizdeki gaz değişimine yardımcı olur. Böylece akciğerlerimizin kapasitesi genişler ve sekresyonların atılmasını daha kolay hale getirir.

DİYAGRAFMATİK SOLUNUM (DERİN SOLUNUM EGZERSİZİ)

Bu egzersizi rahat bir pozisyonda yapmalıyız. O yüzden rahat ettiğiniz bir pozisyonda sandalyeye oturun. Bir elinizi göğsünüze, diğer elinizi ise karnınıza koyun.  Daha sonra burnunuzdan yavaşça derin bir nefes alın ve verin. Bu işlemleri yaparken karnınızı olabildiğince şişirmelisiniz. Arada dinlenmeli ve bu işlemi birkaç kere tekrarlamalısınız.

ÖKSÜRME EGZERSİZİ

Öksürme egzersizi, akciğerlerimizin temizlenmesini ve sekresyonların atılmasını sağlar. Bu egzersizi derin solunum egzersizi ile birlikte yapabilirsiniz.  İlk olarak derin bir nefes almalısınız ve gövdenizi eğip, karın kaslarınızı kasmalısınız. Daha sonra birkaç kez  güçlü bir şekilde öksürmelisiniz. Öksürmek oturarak ve sekresyonlarınız az yoğun olduğu zaman daha etkilidir.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir