fitness icin kreatin nedir ne ise yarar

Fitness İçin Kreatin Nedir, Ne İşe Yarar?

   

Kreatin, kas büyümesine yol açabilecek gücünüzü arttırır. Esas olarak kas hücrelerinde meydana gelen endojen bir amino asit türevidir. Hayvansal proteinler, özellikle kırmızı et ve balık, doğal olarak kreatin içerir.

Ancak özellikle spor yapanlar için bu yetersiz gelebilir. Eğer aşırı derecede tüketmeniz gerekiyorsa lakin bu durum imkansızsa, bunun takviyeleri devreye girer.

Kaslar kreatini kreatin fosfata dönüştürür, bu daha sonra vücudunuzun egzersiz için kullandığı adenosin trifosfata çevirir. Toz, sıvı veya hap şeklinde kullanılabilir. Ancak unutmamanız gerekenler de vardır.

Bunun kullanımı sağlıklı ve düzenli bir beslenmenin, tüketilen proteinin yerine geçmez. Bunlar bir tür takviye gıda sınıfına girer. Doğru şekilde kullanılması antrenmanınız sırasında daha fazla güç sağlarken, protein antrenmanınızdan sonra daha fazla kas onarımı sağlar.

İlgini Çekebilir!  Koltuk Altı Ağrısı Nedir? Nasıl Geçer?

Kreatin Ne İşe Yarar?

Kreatin nedir? Bu madde birçok besinde bulunabilir. Ancak bazı zamanlar insanlar bunları yeterince alamayabilir. Bir takviye ürünü olan kreatinler burada devreye girer. Eğer doğru kullanılırsa çok sayıda avantajı vardır.

Eğer antrenman esnasında daha verimli çalışmak istiyorsanız, toplam çalışma ve hacim oranlarını arttırmanızı sağlar.  Ayrıca kas onarımına ve yeni kas büyümesine yardımcı olan uydu hücre sinyalini yükseltebilir. Kreatin ne işe yarar konusunda yapılan incelemeler ayrıca sporcularda atlama yüksekliğini, kürek çekme yeteneğini ve futbol performansını geliştirdiğine işaret etmektedir.

Bunların yanı sıra kas hücrelerinizdeki su içeriğini yükselterek, kas büyümesinde rol oynayabilecek bir hücre hacimlendirme etkisine yardım eder. Kas yıkımını azaltır. Bu sayede toplam kas kütlesini artırabilir.

İlgini Çekebilir!  Zeytin Yaprağı Çayı Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kreatin ne işe yarar incelendiğinde böylece birçok olumlu yönü olduğu görülür. Eğer kutusunda yazılı olduğu şekilde kullanılırsa doğru sonuçlar verebilir. Ancak kullanmadan önce doktorunuz ile görüşmeniz önerilir. Bunların bir takviye gıda olduğu, düzenli beslenmenin yerine geçmediği asla unutulmamalıdır.

Kreatin Egzersiz Performansını Nasıl Etkiler?

Peki, kreatin egzersiz performansını nasıl etkiler? Eğer doğru şekilde yararlanırsanız egzersiz esnasında size daha fazla güç verebilir. Böylece daha verimli sonuçlar elde edilebilir. Bunun dışında yapılan bir inceleme kreatinin kullanılmasının, tek başına antrenmana göre performansı arttırdığını göstermektedir.

Bunun yanı sıra yoğun ve aşırı antrenman sırasında kas kütlesini artırır. Güç ve antrenman performansının korunmasına yardımcı olur. Böylece yaptığınız fiziksel aktivitelerden daha iyi sonuçlar elde etmek mümkündür.

İlgini Çekebilir!  Pilates Zayıflatır Mı?

Kreatin Ne Zaman Alınabilir?

Kreatin doğru zamanda alındığında etki eder. Antrenmandan hemen önce veya hemen sonra kreatin kullanmak mümkündür. Böylece kas kütlesine yardım edilebilir. Ancak bununla sınırlı olmadan sabah ve gece de kullanılabilir.

Lakin her ürünün nasıl kullanıldığı değişir. Dolayısıyla aldığının ürünün kutusuna bakmanız, buna göre hareket etmeniz gerekir. Böylece daha doğru bir şekilde hareket edebilirsiniz. Zira sabah tavsiye edilen bir ürünü akşam içmek, istenen sonuçların alınmasına imkan tanımayabilir.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir