uzm dr mustafa serkan vurucu ile spor hakkinda roportaj

Mustafa Serkan Vurucu Röportaj

   

Bize kendinizi tanıtır mısınız?

Ben Mustafa Serkan Vurucu. 1985 doğumluyum. 2010 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdim. 2015 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde acil tıp uzmanlığı’ mı aldım. 2 yıl Artvin’de zorunlu hizmet yaptım. Oradan İstanbul Maslak Acıbadem Hastanesine geçtim. 3 yılda orada çalıştım. Şu an özel bir kurumda yöneticilik ve doktorluğu beraber götürüyorum. Anlayacağınız hareketli oradan oraya geçen dinamik bir hayatım oldu , halen de öyle 🙂

Spora nasıl başladınız? Ne kadar süredir spor yapıyorsunuz?

Spora başlama sebebim bir dönem beraber olduğum bireyin ‘’sen spor yapamazsın’’ iddiası oldu. Tabi o zamanlar yaşım yirmi. O zamanlar hırsım ve heyecanım tavan yapmış. Altta kalmam dedim. Şu an 36 yaşındayım. 16 yıldır bir şekilde spor yapıyorum. Neden mi ? Tek sebebi var ; kendimi spor yapınca mutlu hissediyorum.

Doktorluk hayatınızda karşılaştığınız en kötü vaka neydi?

Vakalar arasında kıyaslama yapmak çok zor. Büyük dramalara şahit oldum. Büyük mutluluklara, heyecanlara, kavgalara, barışmalara… hepsinde tek tek bahsetmek emin olun çok can sıkıcı. Benim hekimlik pratiğim acillerde oldu hep. Her gün en büyük olayın gelmesini bekledim ve her gelen de diğerini aratmadı. En kötü diye sormuşsunuz. Hatırlamıyorum. Ben kötü olan her şeyi unutuyorum. Başka türlü yaşam sadece kabus olur.

Doktor olarak zaman yönetiminizi nasıl yapıyorsunuz? Spora haftada kaç gün kaç saat vakit ayırabiliyorsunuz?

Zaman mı beni, ben mi zamanı yönetiyorum bilemiyorum. Bazen 24 saat yetmiyor. Bazen ise bir anda bir sürü zaman kalıyor. Bu durum can sıkıcı olabiliyor bazen. Çünkü hep bir yerlere yetişmek zorundaymışsınız gibi koşturuyorsunuz. Sabahları 06:30 da kalkarım. Günde 5 saat uyurum. Aklınız dolu ve yapacak işler varken uyumak külfet gibi oluyor. Bu tempoda da bazen çökerim. Bir bakmışım 12 saat uykudayım. Bu kaos beni mutlu ediyor. sürekli bir challenge hali bedenim ne zaman pes edecek.

İlgini Çekebilir!  Spor Sonrası Kas Ağrısı Nedir? Nasıl Geçer?

Doktor olmanızın faydalarını spor hayatınızda görüyor musunuz? Cevabınız evetse nasıl gördüğünüzü anlatırsanız çok seviniriz.

Ben sadece hastanede doktorum. Spor hayatımda hep hocalarımı dinledim. Onların pratiğini kendi teoriğimle birleştirdim. Çıkan sonuç ise ; kendi bedenini tanıyan kendine has spor programı olan bir sporcu oldu. Salonlarda benim ne yaptığımı çoğu zaman anlamıyorlar. Ama tekrar söylüyorum. Sıkıştığımda her zaman hocalarımdan destek alıyorum.

Nasıl besleniyorsunuz? Genel olarak nelerden uzak durursunuz? Neler tüketirsiniz?

Burada esas soru şu olmalı ‘’ Spor için mi yaşıyoruz? Yaşamak için mi spor yapıyoruz ?‘’. Ben özel diyetler uygulamam. Kola içerim. Tatlıya bayılırım. Baklava vazgeçilmezimdir. Çünkü yaşam tek başına spordan ibaret değil. Spor bir tür orgazmdır. Yemek de öyle . Sex de öyle. Bu rutinde en büyük avantajım bedenimi tanımam. Her sporcunun da yapması gereken bu. Kas kitlem azaldığını hissetsem , proteini artırırım. Yağlandığımı fark etsem tatlıyı keser, kardiyo veya tabata yaparım. Belli bir denge içinde gider her şey.

Testosteronu doğal yollarla nasıl artırabiliriz?

Hekim kimliğimle yanıt vereyim buna. Testosteron bir hormon. Vücudumuzdaki etkileri maskülen yapıyı oluşturması. Ses kalınlaşır, sakallar çıkar, kıllanma artar, kas kütlesini arttırır. Bunlar herkesi bildiği şeyler. Ergenlik döneminde artmaya başlar. Gençlik döneminde belli bir seviyededir yaş ile beraber azalır gider. Hormonlara bu kadar takılmayı aklım almıyor nedense. Eğer siz sporcu kimliğiniz varsa , düzenli ve uygun spor yaparsanız vücudunuzun her hücresi buna göre şekillenir. Buna en güzel örnek şudur: profesyonel futbolcularla ile haftada bir halı saha maçı yapan bir bireyin vücutları ve yağ oranları aynı mı? Hekim olarak önerim; bunlara takılmayın öncelikli hedefiniz vücudunuza uygun sporu yapmak olsun. Her insan her spor dalından benzer sonuçlar alacak diye bir kural yok. Buna vücut geliştirme de dahil.

İlgini Çekebilir!  Erkeklerde Total Testosteron Seviyesi Kaç Olmalıdır?

Steroidin zararları nelerdir? Streoid kullanan birini dış görünüşünden anlamak mümkün mü? Cevabınız evetse nasıl?

Steroid konusuna gelince. Tavrım net hayır. Belli noktalarda anlayışla karşıladığım durumlar var. Örneğin birey 30 yaşında 5 yıldır spor yapıyor. Egzersiz pratiği oturmuş. Ama istediği sonuçlardan uzak. Bu durumda daha sıcak bakabiliyorum. Ama son zamanda 20’li yaşlardaki gençlerin bu işlere merak sardığını görüyorum. Korkunç bir şey bu. Vücuttaki hormon sistemi özetlersem; kanınızda x hormonu vardı. Bu belli miktarda ise yenisi sentezlenmez. düşükse bezler uyarılır ve yenisi uygun düzeyde kana verilir. Siz dışardan aldığınız hormonlar ile bu düzeyi hep yüksek tutarsanız, yeni sentez için uyarı gitmez ve bir süre sonra bu sistemi alt üst edersiniz. Şimdi ben size soruyorum, 4 kg fazla kas kitlesi için böbreklerinizdeki süzme sisteminden, sperm kalitenize kadar geniş bir yelpazede etkisi olan ürünleri kullanmak mantıklı mı? Dahası hangi steroid ne kadar kullanılacak? Bu çok sıkıntılı bir süreç. Hocalarımızdan bu kürleri yazanlar var. Peki neye dayanarak? Bilimsel bir temeli var mı? Bu flakonlar nereden geldi? Kim üretti içindeki ürün gerçekten kutusunda yazan ile aynı mı? Kalbiniz, karaciğeriniz, böbrekleriniz böyle bir yüklenmeye hazır mı? Peki psikolojinin buna hazır mı? İnsan bedeni ile ilgili vereceği her kararda özgürdür. Kimse bu ürünleri kullanıyor diye iyi sporcu veya kötü sporcu olarak nitelendirilemez. Ancak bu karar önemli ve ciddi yan etkileri olan bir sürecin başlangıcı olabileceğini de akılda tutmalı. Bedenimize kısa ve orta vadede alınacak iyi sonuçlar için uzun vadede zarar vermemek lazım. İyi tartmak ve mutlaka bir spor hekimin önerisini almak lazım. Steroid kullanan birini dışardan tanımak sorusunda gelirsek tek cevabı vardır bunun; ‘’size ne’’ kendi vücudu kendi kararı 🙂

İlgini Çekebilir!  Bulgur Kilo Aldırır Mı?

Supplementler zararlı mıdır?

Supplementler konusu derya deniz. Yazmaya başlasam sayfalar sürer. Ağır idman yaptığım zamanlar kullanıyor muyum? Evet. Her zaman mı ? Hayır. Zararları var mı? Tabii ki var. Olmaz olur mu. Faydaları var mı? Tabii ki var. Olmaz olur mu. Şimdi kendim kullandığım ürünler için böyle zararlıdır diyemem. İyi bir yabancı olurum. Ancak şunu diyebilirim. Ben sadece whey protein kullanırım. Lisanslı doğru ürün alırım. Supplement konusu ile ilgili kendi instagram hesabımdan şubat ortasından konuya hakim bir hocam ile yayın yaparak tarafsız bir bakış sağlayacağım. Hem kendim hem de yayınları takip edenler için.

Pandemi döneminde evde oturan insanların nasıl bir şekilde beslenmelerini önerirsiniz?

Pandemi döneminde evde oturmak özellikler spor salonu alışkanlığı olanlar için kabustu. Buna bende dahil. Evde oturan birey yemek yiyor. Buna engel olamıyoruz ne yazık ki. Buna bende dahil. Kalori alımımızı arttırmamıza rağmen immobil yaşam bize kilo olarak geri dönüyor. Bunun engellemek ise çok basit. Artık youtube’da onlarca tabata içeriği mevcut. Kendinize uygun olanı seçin ve başlayın. Çok faydasını göreceksiniz. Kas kaybederim endişeniz olmasın. Kardiyo ve tabata kısa vadede size kas kaybı olarak dönebilir ama uzun vadede kardiyovasküler sistemininiz güçlenmesine neden olur. Böylece hayat normale döndüğünde salona bir anda daha fazla ağırlık , dayanıklılık ve kondisyon ile dönersiniz. son söz olarak; yemeğinizi azaltabiliyorsunuz azaltın, azaltamıyorsanız durmayın harekete geçin.

Doktor Mustafa Serkan Vurucu’ya bize vakit ayırdığı ve sorularımızı cevapladığı için çok teşekkür ederiz. Gymsozluk üye olarak spor ve motivasyonun en ham haline ulaşabilirsiniz.

Mustafa Serkan Vurucu İnstagram

Paylaş