Kreatinin
ne olduğu, amacı ve hangi markanın en iyi olduğukonusunda özellikle ağırlık çalışanlar çeşitli araştırmalar yapar. Kreatin spor yapanların antrenmandaki performansını artmasını sağlayan bir ürün olarak bilinir. Kreatin, normalde insan vücudu tarafından üretilen bir madde olmasına karşın dışarıdan takviye edildiğinde enerji işleyişinde etkilidir. Toz veya kapsül şeklindeki formlarda bulunan kreatin, kas gücünün artmasında olumlu etkilere sahiptir.
Kreatin Nedir?
Kreatin tanımı hücrelere ve kaslara enerji akışına katkı sağlayan bir bileşendir. Organik asit olan kreatin, balık veya kırmızı et gibi temel besin öğelerinden karşılanabilir. Yaşlı kişilerde veya spor yapan kişilerde vücuttaki kas oranının artışına katkı sağlar. Kreatin, %95’i fosfokreatin olarak vücuttaki kaslarda bulunur. Geriye kalan kısmı ise farklı organlara dağılmıştır.
Kreatin Faydası Nedir?
Kreatinin yararının ne olduğumaddeler halinde şu şekildedir:
Hasar Onarma: Özellikle yoğun şekilde antrenman yapan kişiler, zaman zaman çeşitli yaralanmalar yaşayabilir. Kreatin, sahip olduğu antioksidan özellikler sayesinde bu gibi yaralanmalar veya kas kramplarının hafiflemesinde yardımcıdır.
Yaşlanma Önleme: Kreatin içeren bazı cilt bakım ürünlerinin cilt yaşlanmasına karşı olumlu etki gösterdiğine dair bilimsel araştırmalarda rastlanmıştır.
Kas Oranını Arttırma: Protein sentezi üzerinde olumlu etkiler oluşturarak vücuttaki kas kütlesinin artmasına katkı sağlar. Yeni kasların gelişmesi ve yorgunluk hissinin azalmasında etkili bir bileşendir.
Depresyon Azaltıcı: Yapılan bazı çalışmalara göre depresyon geçiren kadınlarda olumlu etkiler oluşturduğu keşfedilmiştir. Gösterdiği antidepresan özellikler sayesinde bu konu üzerinde çalışmalar devam etmektedir.
Beyin Fonksiyonlarını Koruma: Yaşlılarda bilişsel gelişimi olumlu etkilediği ve beyin fonksiyonlarının korunmasına katkı sağladığı gözlenmiştir. Epilepsi, alzheimer gibi nörolojik rahatsızlıkları engellemeye yardımcı olur.
Kimler Kreatin Kullanır?
Kreatin kullanan kişiler günümüzde çoğunlukla kas geliştirmek isteyen sporculardır. Özellikle yoğun olarak ağırlık çalışması yapan kişiler, kreatin kullanarak performans artışı sağlar. Egzersiz hızına ve gücüne olan faydalı özellikleri sayesinde sporcuların sıklıkla kullandığı bileşenlerdendir.
Kreatin Nasıl Kullanılır?
Kreatinin nasıl kullanıldığı kişiden kişiye değişebilen bir durumdur. Genellikle kiloya göre kullanılması tavsiye edilir. Günlük olarak hesaplanacak olursa 3-5 gram civarında kullanıldığını söylemek mümkündür. Satın alınan kreatin ürünlerinde kimlerin ne kadar kullanması gerektiği detaylı şekilde açıklanır. Sürekli ve düzenli olarak yoğun bir spor yaşantısı bulunan kişiler, her gün kreatin kullanmaktadır.
Kreatin Zararı Var Mı?
Kreatinin zararlı olup olmadığı ile alakalı birtakım araştırmalar yapılmıştır. Sağlıklı olan kişilerde zararlı olduğuna dair herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Farklı ilaçlarla birlikte alınması veya çeşitli bileşenlerle birleştirilmesi gibi detaylı durumlarda yan etkilerin ortaya çıkması söz konusu olabilir. Bu nedenle alınacak olan dozlarda hassas davranılmalıdır. Aynı zamanda genetik olarak saç dökülmesine yatkın kişilerde DHT artışından dolayı dökülmeler meydana gelebilir. Fakat bu durum, henüz net bir şekilde kanıtlanmış değildir.
Kreatinin olmazsa olamzdır candır bir tanedir