Glutatyon nedir? Bu mitokondrilerin sağlıklı bir şekilde çalışması için gereklidir. Bu nedenle sağlıklı kalmak, hastalıkların önüne geçmek, yaşlanma etkilerinden kurtulmak ve performansınızı yükseltmek için seviyeleri yüksek tutulmalıdır.
Bu nedenle vücutta önemli molekülerden bir tanesidir. Ancak zaman içerisinde farklı sebeplere bağlı olarak seviyeleri azalabilir;
- Vücutta toksinlerin birikmesi
- Yaşın ilerlemesi
- Stres
- Aşırı spor aktiviteleri
- Tek yönlü ya da sağlıksız beslenme
- Yorgunluk
- Uykusuzluk
- Bazı kronik rahatsızlıklar
- UV radyasyonu
- Röntgen ışınları
- Elektromanyetik frekans yayan cihazlar
Eğer Glutatyon oranları düşükse, tedavi görmek şarttır. Glutatyon nedir sorusuna da bu şekilde yanıt verilebilir.
Glutatyon Nelerde Var?
Glutatyon nelerde var? Bu molekül pek çok yiyeceğin içerisinde yer almaktadır. Kükürt molekülleri içerdiği için kükürt oranı yüksek yiyecekler, vücutta olan doğal üretimini arttırmayı sağlayabilir. Ayrıca şu gibi yiyecekler de önemlidir;
- Brokoli
- Karnabahar
- Brüksel lahanası
- Çin lahanası
- Sarımsak
- Soğan
- Yumurta
- Fındık
- Baklagiller
- Balık
- Tavuk
- Süt
- Keten tohumu
Eğer Glutatyon nelerde var diye merak ediyorsanız, bulabileceğiniz besinlerden bazıları böyledir. Sağlıklı ve düzenli beslenme listenizde bu gibi yiyeceklerin olması tavsiye edilir.
Glutatyon Ne İşe Yarar?
Peki Glutatyon ne işe yarar? Bu molekül, yapısında yer alan sistein amino asidi sayesinde reaktif oksijen radikalleri bağlar. Zararlı etkilerini doku yüzeyinde sonlandıran ve vücuttan uzaklaşmasına yardımcı olan anti-oksidanlardan biridir.
Benzer bir mekanizma ile reaktif oksijen radikallerini de metabolize eder. Ortadan kaldırarak enzimlerin yenilenmesini sağlar. Bu gibi görevleri ile vücudun sağlığını korumada oldukça fazladır.
Ayrıca reaktif oksijen radikallerinin doku seviyesinde hasar bırakması ile ortaya çıkan sağlık sorunlarıyla mücadelede de etkilidir. Bunlar,
- Kalp krizi, damar sertliği gibi kalp-damar hastalıkları
- Yüksek kolesterol
- Eklem romatizması
- Enfeksiyon hastalıkları
- Kanser
- Alzheimer hastalığı
- Parkinson hastalığı
- Diyabet
- Eklem kireçlenmesi
- Katarakt
- Astım
- Hepatit gibi karaciğer hastalıkları
Bu bakımdan Glutatyon ne işe yarar sorusuna birçok yanıt verilebilir.
Glutatyon Tedavisi Nedir?
Glutatyon günümüzde pek çok yiyecekte olduğu bilinen bir moleküldür. Eğer tıbbi muayene esnasında eksik olduğu fark edilirse doktorunuz yükseltmek için bazı özel yiyecekleri tavsiye edebilir, ilaç verebilir ya da gıda takviyelerini önerebilir. Bunların her biri tavsiyeye göre yararlanılmalıdır.
Bunun yanı sıra hızlı bir şekilde yükseltmek gerekiyorsa tedaviye de başvurulabilir. Glutatyon tedavisi nedir incelendiğinde, damar içine serum ile uygulandığı görülür. Tedavi esnasında doz sayısı, her hastaya göre farklılık gösterir.
Lakin standart yaklaşım için yapılacak tedavide haftada 1 doz olmak üzere 5 hafta süre ile uygulanır. Bir tedavi, ortalama 15 dakika alır.
Bir yanıt yazın