trigliserid nedir ve yukseklik belirtileri nelerdir

Trigliserid Nedir Ve Yükseklik Belirtileri Nelerdir?

   

Trigliserid kanda mevcut olan bir tür lipit olarak sınıflandırılır. Vücuda alınan ve kullanılmasına hemen gerekli olmayan kaloriler buna dönüştürülür. Ardından da yağ hücreleri içinde depolanır. Böylece,

  1. Uzun süreli açlık durumu,
  2. Çok enerji sarf edilen spor programı,
  3. Hormon üretimi,

Gibi durumlarda kullanılır. Trigliserid ayrıca tansiyon ve kolesterol dışında kalp sağlığında da önemlidir. Bu bakımdan kanda bulunma oranları, kalp sağlığı için izlenir. Aksi halde kalp hastalığı tehlikeleri meydana gelebilir.

Bunun yanı sıra endokrin sisteminin çalışma mekanizmasının da kontrolünü elinde bulundurur. Kanda aşırı oranlar, tehlikeli durumlar meydana getirebilir. Dolayısıyla ideal oranlarda tutulması çok önemlidir. Yükselmesi gibi düşmesi de sorunlara yol açabilir.

Trigliserid Ne İşe Yarar?

Trigliserid nedir? Bu soruya bir tür lipit olduğu ve kanda yer aldığı şeklinde yanıt verilebilir. Bunun vücuda pek çok faydası mevcut olup bazıları şöyledir;

  1. Vücudun temel gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı olur.
  2. Tansiyonu dengede tutar. Yükselmesinin önüne geçer.
  3. Vücut ısısının dengede kalmasını sağlar.
  4. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım eder.
  5. Organları dış etkilere karşı korur.
  6. Hücre ve vücudun gereksinimlerinin karşılanmasını sağlar.
İlgini Çekebilir!  Zihin-Kas Bağı (Mind-Muscle Connection) Nedir?

Bu bakımdan Trigliserid pek çok yerde görevli olan önemli bir lipittir.

İdeal Trigliserid Değeri Nasıldır?

Trigliserid yüksekliği durumunu daha iyi anlamak için, ideal seviyesini bilmek gerekir. Yemek ardından kanda oranları yüksektir. Dolayısıyla en doğru sonuçlar 12 saat aç kalındıktan sonra alınabilir. Testler de doktor tarafından buna uygun bir şekilde planlanır.

Sağlıklı bir yetişkin insanda ideal oran, 150 mg/dL altında yer almaktadır. Ancak 199 mg/dL’ye kadar sınır değerler olarak kabul edilir. 200 ve üzeri ise yükseklik olarak sınıflandırılır. Bu kalp hastalığı riskinin artması ile direk alakalıdır. Kötü beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak yükselebilir. Ancak genetik sebeplerden dolayı da meydana gelebilir. Dolayısıyla sağlıklı beslenen insanlarda da görülebilir.

İlgini Çekebilir!  Fındık Ezmesi Kilo Aldırır Mı?

Trigliserid yüksekliği halinde, kişiler yağ parçalarını dolaşım esnasında taşırken güçlükle karşılaşır. Bu bakımdan düşürme yoluna gidilmelidir.

Trigliserid Neden Yükselir?

Trigliserid yüksekliği, farklı sebeplerden dolayı meydana gelebilir. Bunlar incelendiği zaman şu gibi etmenler de görülür;

  1. Yüksek tansiyon
  2. Kalp rahatsızlıkları
  3. Böbrek rahatsızlıkları
  4. Akut hepatit
  5. Diyabet
  6. Tiroid hastalıkları
  7. Cushing sendromu
  8. Akromegali
  9. Hamilelik dönemi
  10. Obezite sorunları
  11. Sigara tüketimi
  12. Alkol problemleri
  13. Öğünlerde çok yemek yemek
  14. Gece geç saatlerde yemek yemek
  15. Sağlıksız beslenmek

Bunlar, Trigliserid yüksekliği durumuna sebep olan bazı hallerdir.

Trigliserid Nasıl Düşer?

Trigliserid nasıl düşer? Bunun için kişilerin sağlıklı bir yaşam tarzı belirlemesi gerekir. Düzenli egzersizler oldukça önemlidir. Haftanın en az 3 günü minimum 30 dakika aktivite yapılabilir. Asansör yerine yürümek, merdiven çıkmak da bu çerçevede düşünülmelidir.

İlgini Çekebilir!  Omega 3 Kullanımının Vücut Geliştirmeye Etkisi

Şeker ve beyaz un da bunu arttırabileceği için kalori tüketimini azaltmaya özen gösterilmelidir. Kepekli tahıl ürünleri, soda tüketimi kontrol için yardım edebilir. Yağ tüketiminde de zeytinyağı özellikle kişilere önerilir.

Aynı şekilde omega-3 yap asitleri de önemlidir. Dolayısıyla bu açıdan zengin gıdalar da tüketilmelidir. Alkol tüketimi de sonlandırılmalı veya azaltılmalıdır.

Trigliserid Belirtileri Neler?

Trigliserid yüksekliği belirtileri kendini farklı şekillerde görülebilir. Özellikle pankreatit, baş ağrısı, yorgunluk hissi, dirsek ve diz eklemlerinde oluşan nodüller bunların arasındadır. Ancak bilinmesi gereken bir nokta semptomların özellikle çok yüksek olmayan seviyelerde görülemeyebileceğidir.

Bu bakımdan kontrol altında tutmak için düzenli kontroller yaptırılmalıdır.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir