kalori hesaplama nasil yapilir

Kalori Hesaplama Nasıl Yapılır?

   

Günlük kalori hesaplama her insan için büyük bir önem taşır. Zira gereğinden fazla almak kilo alımına yol açar. Böylece sağlık sorunları da başlar. Bunların yaşanmaması için günlük alınan kaloriye dikkat edilmesi, kişilere çözüm sunmaktadır.

Her gıdada kalori bulunmaktadır. Bu vücudun fonksiyonlarını yerine getirmesi için şarttır. Ancak gereğinden fazla alınması kilo almaya neden olur. Hesaplama yapmak, kişilere bu konuda yardımcı olacaktır.

Bu oran kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Dolayısıyla sabit bir yapısı bulunmaz. Ancak kadınlarda 655+9,6 X (kg cinsi ağırlık) + 1,8 X (cm cinsi boy) – 4,7 X (yaş) formülü kullanılır. Lakin erkekler için kullanılan farklıdır.

İlgini Çekebilir!  Mısır Gevreği Kilo Aldırır Mı?

Burada 66+13,7 X (kg cinsi ağırlık) + 5 X (cm cinsi boy) – 6,88 X (yaş) formülünde yararlanılmaktadır.

Günlük Kalori Miktarı Nasıl Hesaplanır?

Günlük kalori hesaplama herkes için özeldir. Dolayısıyla kişilerin bu konuda bilgilenmesi, günlük yemek öğünlerini daha iyi düzenlemesine olanak tanır.

Dışarıdan satın alınan gıdalar üstünde bulunan besin değeri tablosunda günlük değerler yüzdesi vardır. Bunun 2,000 kalorili bir beslenme şeklinde göre hesaplaması yapılır. Zira bir insanın günde alması gereken kalori 2,000’dir. Ancak her vücut aynı değildir.

Özellikle yaş, cinsiyet, fizyolojik aktivite gibi durumlara göre farklılıklar gözlemlenmektedir. Ayrıca kilo almak/vermek için gereken oranlar da farlıdır.

Eğer almak istiyorsanız bazal metabolizmanın hızı hesaplanmalıdır. Bu 12 saat açlık ardından, organların çalışması için harcanacak olan günlük kaloridir. Şayet kilo verilmek isteniyorsa, bazal metabolizma 200 kalorinin altında olmalıdır.

İlgini Çekebilir!  Boks Şortu Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Bunun için de bir diyet programının hazırlanması gerekir. Buna ek olarak egzersiz programları da eklenebilir.

Kalori Hesabı Niye Önemli?

Kilo verirken sık sık yapılan hata sadece ana öğünleri saymaktır. Birçok kişi sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği ardından kalori hesabını bırakır. Ardından çeşitli atıştırmalıklar, tatlılar tüketilir. Ancak bunlar da alınması gereken kalorinin dışına çıkmanıza, böylece kontrolü kaybetmenize neden olur.

Bunun dışında günlük kalori hesaplama yaparken sadece rakamlar değil, besinin içeriği de önemlidir. Günlük kalori miktarınca fast food ve hazır gıdalar tüketildiğinde de alınması gereken karbonhidrat, yağ ve proteinler alınamaz. Böylece sağlık sorunları da oluşabilir.

Dolayısıyla bir diyetisyene gitmeniz, buna göre bir diyet oluşturmanız gerekir. Böylece hem sağlıklı beslenebilir hem de almanız gereken kaloriye uyabilirsiniz.

İlgini Çekebilir!  Ense Ağrısı Nedir? Nasıl Geçer?

Zayıflamak İçin Kaç Kalori Yakılmalı?

Eğer zayıflamak istiyorsanız diyetlere ek olarak fiziksel aktivitelerin de arttırılması gerekir. Bu ikisinin birleşmesi ile daha iyi sonuçlar alınabilir. Temel olarak almış olduğunuz kaloriden daha fazlasını yakmanız gerekir.

Önemli olan günlük aldığınız kaloriyi arttırırken, harcanan kaloriyi arttırmaktır. Böylece istemediğiniz fazla kilolarınız varsa bunlardan kurtulmanız da kolaydır. Eğer diyetisyen eşliğinde günlük kalori hesaplama yaparsanız, diyetlerden daha iyi sonuçları kısa sürede elde etmeniz mümkündür.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir