glutamin ne ise yarar

Glutamin Ne İşe Yarar?

   

Glutamin bir amino asit olup protein yapılarının oluşturulmasında görev alır. Kendi içinde iki tür olup bunlar L-Glutamin ve D-Glutamin biçimindedir.  Bunlardan ilki proteinlerin yapısına katılır ve vücut tarafından sentezlenebilir. ikincisi canlı organizmalar için önemli sayılmaz.

Günümüzde bu madde bakımından zengin çok sayıda besin vardır. Sağlıklı ve düzenli beslenme düzenli oluşturarak bunları almak şarttır;

  1. Tavuk
  2. Balık
  3. Tofu
  4. Ispanak
  5. Pancar
  6. Mercimek
  7. Bezelye
  8. Fasulyeler
  9. Yumurta
  10. Sığır Eti
  11. Yağsız Süt
  12. Beyaz Pirinç
  13. Mısır

Glutamin içeren besinler düzenli alınmazsa eksikliğe neden olabilir.

 

Glutamin Faydaları Neler?

Glutamin faydaları bakımından oldukça zengindir. Bağışıklık fonksiyonunda önemli rol oynar. Ancak hastalık ya da yaralanma esnasında vücut bunu yeterince üretemeyebilir.

İlgini Çekebilir!  Karın Kası Çıkması İçin Neler Tüketmeliyim?

Bunun yanı sıra bağırsak ve bağışıklık hücreleri için enerji kaynağı olması bakımından da önemlidir. Bağırsak ve vücudun geri kalanı arasındaki bariyerin korunmasını da sağlar. Böylece bağırsak hücrelerinin daha düzgün biçimde büyümesine de yardım eder.

Glutamin bunun yanı sıra egzersiz ve ardından meydana gelen yorgunluğu, kas ağrısını azaltmaya da yardım eder. Bu gibi özellikleri ile oldukça faydalı bir amino asittir.

 

Glutamin Nereden Alınabilir?

L-Glutamin vücut tarafından sentezlenebilecek olsa da hastalık, yaralanma ya da farklı bir durumdan ötürü bu gerçekleşmeyebilir. Bu nedenle Glutamin içeren besinler tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Ayrıca gıda takviyeleri de vardır. Ancak bunlardan yararlanmadan önce doktorunuz ile görüşmeniz gerekir. Özellikle bir ilaç alıyorsanız takviyeleri almadan hekime danışılmalıdır. Takviyelerin nasıl kullanılacağı ürünün üzerinde yer almakta olup buna uygun bir şekilde hareket edilmelidir.

İlgini Çekebilir!  Yumruk Hızını Artırmanın Teknikleri

Eğer almaya karar verirseniz, günde yaklaşık olarak 5 gramlık konservatif dozla başlanmalıdır. Özellikle sabah, antrenman sonrası ve gece yatmadan önce tavsiye edilir. Ayrıca bazı supplementler de içeriğinde glutamin bulundurabilir. Dolayısıyla öncesinde bunların da incelenmesi önerilir. Böylece daha doğru bir şekilde kullanım yapılabilir.

 

Glutamin ile Neler Kullanılabilir?

Glutamin ile beraber BCAA ürünleri gelebilir. Bu ikisi bir araya gelince kas kütlesi ve performansta fazla kazanım elde edilebilir. Ancak birlikte alınması planlıyorsa zamanlamasına özen gösterilmelidir. Böylece daha iyi sonuçlar görülebilir.

Sitrulin ile Glutamini kullanmak da, Sitrulinin nitrik oksit üretimini tetiklemeye yardımcı olur. Bu sayede iskelet kasına daha iyi oksijen ve yapı maddesi gönderilebilir.

İlgini Çekebilir!  Kan Vermenin Faydaları Nedir?

Kaslara daha çok yapı maddesi giderse iyileşme ve büyüme de artar. Ancak farklı şeyler ile beraber Glutamin kullanılacaksa önce doktora görünmeli, buna göre bir plan oluşturulmalıdır.

 

Glutamin Nasıl Tüketilir?

Günümüzde çoğu glutamin takviyesi kapsül ve toz olmak üzere iki şekilde üretilmektedir. Eğer toz olandan yararlanılacaksa su ya da farklı bir içecekle veya yoğurt gibi yumuşak besinler ile karıştırılarak alınabilir. Ancak öncesinde Glutaminin içeriği incelenmekte, kullanım önerilerine bakılmalıdır.

Eğer kapsül formlarından yararlanılacaksa bir bardak su ile beraber tüketilmesi yeterlidir.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir