ginseng nedir faydalari nelerdir

Ginseng Nedir? Faydaları Nelerdir?

   

Ginseng son zamanlarda sık sık kullanılan gıda takviyelerinden bir tanesidir. Araliceae familyasından, Panax cinsine aittir. Çok yıllık bir bitki olup yavaş büyüyen yapıya sahiptir. Ne kadar büyüdüğüne bağlı olarak taze, beyaz ve kırmızı olarak farklı türlere ayrılır.

Taze 4 sene veya daha önce hasat edilmektedir. Beyazlar 4 ile 6 yıl arasında, kırmızıların ise 6 veya üzeri yıldan sonra hasadı yapılmaktadır.

 

Ginseng Faydaları Nelerdir?

Gıda takviyelerinin nasıl etkilere sahip olduğu, sık sık kişiler tarafından merak edilir. Ginseng faydaları da sık sık düşünülür. Bunlar maddeler halinde aşağıda olduğu gibi sıralanabilir.

İlgini Çekebilir!  Creapure Kreatin Nedir? Kreatin Monohidrattan Farkı Nedir?

 

Yorgunlukla savaşmaya ve enerjiyi oluşumuna yardımcı olabilir.

Kan şekerinin düşmesine katkıda bulunabilir.

Sperm sayısı ve kalitesi üzerinde etkili olabilir.

Erkeklerde erektil disfonksiyon (ED) tedavisine destek olabilir.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunabilir.

Faydalı antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.

Beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Bunlar incelendiği zaman, cinsel güç arttırıcı Ginseng dahil farklı etkilerin olduğu görülür.

 

Ginseng Nasıl Kullanılır?

Ginseng ne işe yarar? Bu bitkinin sahip olduğu faydalar oldukça fazladır. Bu nedenle günümüzde birçok yerde kullanılır. Özellikle ekstrat, kapsül, tablet çeşitleri ve kurutulmuş formlar görülür.

Yaygın olan kurutulmuş şeklidir. Böylece farklı türlerde içeceklerin içine eklenmekte, karıştırıldıktan sonra hemen tüketilebilmektedir. Bunun yanı sıra bitkisel çaylar da köklerinden yararlanılarak yapılabilir. Nasıl yapıldığını merak ediyorsanız 1-2 gram Ginseng kökünü kaynamış suya katmanız, böylece 15 dakika bekletmeniz yeterlidir. Ardından vakit kaybetmeden içilebilir.

İlgini Çekebilir!  Airfryer Zararlı Mı? Zararları Nelerdir?

Ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken nokta, yüksek miktarlarda değil düşük miktarda, uzun süre kullanmaktır. Minimum 2 ile 3 hafta alınması tavsiye edilir.

Bu formu, özellikle Çin’de hala yaygın bir şekilde tüketilir. Yine yağ formunda kullanımı da görülmektedir. Bunun dışında saç tonikleri ve kozmetik ürünlerine katılarak böylece de yararlanılır. Ancak Ginseng kullanmayı düşünüyorsanız, bunu bilinçsiz şekilde yapmamanız gerekir.

Kırmızı Ginseng faydaları olsa da alerjiniz varsa sizde olumsuz etkide bulunabilir. Aynı zamanda sağlık sorunlarınız varsa öncelikle doktorunuza danışılmalıdır.

 

Ginseng Kullanımının Zararı Var Mı?

Günümüzde yapılan çalışmalar kapsamında, Ginseng bitkisinin vücut için genel bir zararlı etkisi görülmemiştir. Bu nedenle kullanımı güvenli olarak düşünülür.

İlgini Çekebilir!  Basketbol Saha Zeminleri: Türleri, Özellikleri ve Seçim Rehberi

Ancak bazı gruplarda bunun kullanımı yan etkilere yol açabilir ya da farklı ilaçlar ile etkileşime girebilir. Özellikle anti-diyabetik ilaç kullanımıyla Ginseng alımı, kan şekerinin düşmesine neden olabilir. Aynı şekilde kan sulandırıcı ilaçların da etkinliği azalabilir.

Dolayısıyla ilaç kullanan ya da sağlık sorunları yaşayan kişiler dikkatli olmalı, tüketmeden önce doktoruna danışmalıdır. Hamilelikte ve emzirme dönemlerinde neden olduğu yan etkilere dair de yan bilgiler yer almamaktadır.

Bu açıdan bu dönemlerde olan kadınların kullanmadan önce yine hekimlerine görünmesi tavsiye edilir.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir