bcaa nedir bcaa ne ise yarar

BCAA Nedir? BCAA Ne İşe Yarar?

   

BCAA nedir? Bu madde lösin, izolösin ve valin gibi temel besinlerdir. Et, süt ve baklagillerde bulunurlar. Kasta protein oluşumunu uyarır ve kas yıkımını azaltır. Kasların yapımında ve onarılmasında önemli rol oynarlar.

Bazı araştırmalar, BCAA’ların ağrıyı hafifletebileceğini ve egzersiz sonrası iyileşmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bunun yanı sıra farklı artıları da yer almaktadır. BCAA’lar beyninizdeki serotonin üretimini azaltır. Böylece egzersiz sırasında hissettiğiniz yorgunluğu düşürmeyi destekleyebilir.

Karaciğer ve kas şeker depolarını koruyarak ve hücrelerini kan dolaşımından şeker almaya teşvik ederek kan şekeri seviyenizi düzenlemede rol oynayabilir. Dolayısıyla düzenli olarak tüketilmesi gerekir.

İlgini Çekebilir!  Vücut Geliştirme ve Kafein Kullanımı

Buna karşılık günlük alımın yetersiz kaldığı durumlarda, sık sık takviyeler düşünülür. Özellikle sporcular ve fiziksel aktivite gerçekleştirilenler tarafından incelenmektedir. Ancak tüm takviye ürünlerde olduğu gibi bunları kullanmadan önce de doktorunuza danışmanız gerekir. Böylece daha sağlıklı ve doğru şekilde hareket edilebilir.

BCAA ürünlerinin nasıl kullanılacağı kutularda yazılıdır. Bunun dışına da çıkılmaması tavsiye edilir.

 

Kas Büyümesini Artırır

BCAA kas büyümesine karşı yardımcı olmaktadır. BCAA’ların içinde bulunan lösin maddesi, vücutta kas yapım süreci olan kas protein sentezini uyarmaya destek olur. Bir çalışmada, direnç antrenmanından sonra 5.6 gram BCAA içeren bir içecek tüketen kişilerin, plasebo içeceği tüketenlere kıyasla kas protein sentezinde %22 daha fazla artış olduğu görülmüştür.

İlgini Çekebilir!  Amino Asit'in Kaslara Faydaları Nelerdir?

Bu nedenle, BCAA‘lar kas protein sentezini artırabilir. Doğru şekilde kullanmak, sportif aktivitelerde yardımcı olabilir.

 

Kas Ağrısını Azaltır

Bazı araştırmalar, BCAA’ların bir antrenmandan sonra kas ağrısını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. BCAA ne işe yarar listesine bu nedenle eklenebilir.

Özellikle egzersiz yeni yapılmışsa, antrenmandan bir veya iki gün sonra ağrı hissetmek oldukça doğaldır. Bu ağrı, egzersizden 12 ila 24 saat sonra gelişebilir ve 72 saate kadar sürebilir. BCAA’ların, söz konusu ağrıların uzunluğunu ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Bu nedenle, özellikle egzersizden önce BCAA’ları takviye etmek iyileşme süresini hızlandırabilir.

 

Egzersiz Yorgunluğunu Azaltır

BCAA egzersizden kaynaklanan kas ağrılarını azaltmaya yardımcı olabileceği gibi, egzersize bağlı yorgunluğu azaltmaya da destek verebilir.

İlgini Çekebilir!  En Faydalı Supplement Hangisidir?

Herkes spor yaparken doğal olarak bir noktada egzersizden yorgunluk ve bitkinlik yaşar. Kişilerin ne kadar hızlı yorulduğun, süresi, çevresel koşullar ve beslenme ve fitness seviyeniz gibi farklı etmenlere bağlıdır.

BCAA bu konuda egzersiz yorgunluğunu azaltarak, kişilere yardımcı olabilir.

 

Kas Kaybını Önler

BCAA ne işe yarar? Bu soruya verilebilecek yanıtlardan biri de kas kaybını önlemesidir. BCAA’lar kişilere kas israfını yada kas parçalanmasını önlemeye destek olabilir. Kas proteinleri sürekli olarak parçalanır ve yeniden meydana getirilir.

Protein yıkım süreci; kas protein sentezini aştığında kas kaybı/yıkımı gözlemlenir. Kas kaybı, bu nedenle yetersiz beslenmenin bir işaretidir. Böylece kas amaçlı spor yapanlara süreç esnasında yardım edebilir.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir