arama kurtarmaci nasil olunur pazarcik depremi

Arama Kurtarmacı Nasıl Olunur? Pazarcık Depremi

   
Geçmiş günlerde yaşadığımız büyük deprem sonrası herkesin akıllarına gere soruları cevaplamak adına Marmaris Arama Kurtarma ekibinden Batuhan Onur Maz ile bir soru cevap yaptık. Kendisine sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.

Herkes arama kurtarmacı olabilir mi?

Öncelikle resmi şartlar harici kendi fikrimi aktarayım. Sahada aktif rol alacak bir arama kurtarmacı kesinlikle her canlının yaşam hakkı ilkesine saygı duymalı, fiziksel anlamda güçlü bir bünyeye sahip olması yanı sıra sağlıklı ve soğuk kanlı olmalı. Resmi olarak ise çalışma programlarını aksatmayacak zaman opsiyonlarına, sağlık durumlarının alan çalışmalarına ve seyahate uygun olması gereklidir.

Arama Kurtarma ekibinde olmak için fiziksel ve psikolojik olarak nasıl bir seviyede olmak gerekiyor?

Kesinlikle fiziksel ve psikolojik anlamda sağlıklı ve güçlü olmak çok önemli. Çalışma esnasında nelerle karşı karşıya kalabileceğimiz asla belli olmaz. Fiziksel anlamda da psikolojik anlamda da şartlarımızı zorlamamız gereken durumlar ile muhakkak karşılaşabiliyoruz.

Arama kurtarma ekibi eğitimleri ne kadar sürmektedir?

Arama Kurtarma eğitimlerini Afad, Akut gibi resmi kurumlar haricinde özel kurum ve kuruluşlardan da alınabiliyor.
İlgini Çekebilir!  Protein Tozu Ne İşe Yarar?
Eğitimler için net bir süre zarfı olmamakla birlikte seviyelere göre 3 ay ile 3 yıl arasında değişiklik gösteriyor.

Arama kurtarma eğitimi tamamlanan birisi direkt enkazdan insan kurtarma görevine dahil edilebilir mi?

Öncelikle operasyonel faaliyetler esnasında içinde bulunduğumuz durumun seviyesine ve ihtiyacında göre değişiklik gösterir. Ancak normal şartlarda temel arama kurtarma eğitimini tamamlamış gönüllüler operasyonlara katılım sağlayamaz ileri eğitimlerini tamamlayan gönüllüler operasyonel faaliyetlere katılım sağlar.

Acil durum olduğunda ekip nasıl toplanır?

Öncelikle AFAD, devlet birimleri veya savcılıklardan talep geldiğinde operasyonel faaliyetler gerçekleştirilir. Ülkemizin karşılaştığı bir afet durumunda her STK ve resmi kurumlar kendi planlama sistemiyle ön hazırlıklarını yapar ve acil durum yönetim merkezini koordine etmeye başlar.

Bir görev yerinde çalışan ekipte görev dağılımı nasıldır?

Ekip içerisinde operasyonel faaliyetlerde bulunanlarla birlikte lojistik anlamda faaliyetlerde bulunanlar da var. Herkes operasyona çıkacak olursa perdenin arkasındaki koordinasyon ve lojistik bozulur. Ayrıca çalışmaların aksamaması adına operasyonlar genel olarak vardiyalı disiplinde ilerler.

Arama kurtarma görevlerinde en çok dikkat edilen hususlar nelerdir?

Kendi fikrim doğrultusunda her canlının yaşam hakkı ilkesine saygı duymak ve hiyerarşik düzene uyum sağlamak diyebilirim.
İlgini Çekebilir!  Glukozamin Nedir? Ne İşe Yarar?

En son gittiğiniz deprem bölgesinde yaşadığınız en büyük zorluk nelerdi?

Öncelikle bir yere dikkat çekmek istiyorum. Bizim çalıştığımız enkazlardan biri olan Huzur apartmanında bize 52 kişilik bir depremzede listesi geldi biz 52 depremzededen maalesef yalnızca 5 tanesini canlı olarak kurtarabildik. Şimdi burada bir betimleme yaparak yaşadığımız anı kafanızda canlandırmanızı istiyorum. Resmi rakamlarla 700.000 nüfuslu bir şehir düşünün yaşanan deprem sonucunda şehirdeki her 10 binadan 5’i yıkılmış 3’ü ağır hasarlı ve kalan 2’si ayakta ama insanlar içine giremiyor yani 700.000 nüfun tamamı sokaklarda ya da enkaz altında. Ve yine bu şehrin karayolları patlamış, hava yolları patlamış ve limanları yanmış yani bu şehre ne destek girişi yapılabiliyor ne de şehirden insan tahliyesi yapılabiliyor. İnsanlar, güneş doğmadan sabaha karşı yakalandıkları deprem sonrası sokaklardalar. Kimi şokta, kimi sinir krizi geçiriyor, kimi ailesini kurtarmak için sağ sola koşuyor, “balyoz var mı!?” diye avazı çıktığınca bağırıyor, bir çok enkaz altından yardım edin sesleri geliyor, geliyor, geliyor..
İlgini Çekebilir!  Kreatin Sadece Erkeklerde Mi Etkilidir?
Bu yalnızca ülkemizin değil tüm dünyanın yaşadığı en çaresiz afetlerden biriydi. İnandığım şu ki dünya üzerindeki hiç bir kurum, kuruluş ya da güç bu depremin yarattığı sonuçların altından kalkamazdı. İşte zorluk bu denli büyük bir trajedinin yaşandığı o ortamda her enkaza ve her depremzedeye ulaşmanın mümkün olmayışıydı, tüm varlığımızın adanmışlığına rağmen kaçınılmaz çaresizlikti zor olan.

En son gittiğiniz deprem bölgesinde bir mucize ile karşılaştınız mı?

Depremin 36. Saatinde Deprem bölgelerinden biri olan Islahiye’de çalışmalara başladık, ilk enkaz müdahalemiz esnasında 4 kişilik bir aileye ulaştık. Aile bireyleri evin salonunda bulunan koltuğun yanında cenin pozisyonu alarak birbirilerine kenetlenmişti. Adam eşine, eşi kızına, kızı ise evin en küçüğü olan 6 yaşlarında ki küçük erkek kardeşine sarılmıştı. Biz tüm ailenenin cansız bedenine ulaştığımızı düşünürken hiç beklemediğimiz bir anda ufaklık ses çıkardı, tek kelime ‘’anne’’ İşte o anda farkettim ki, o ailenin birbirine kenetlenerek kurdukları bağ göz bebeklerinin hayata tutunmasını sağladı. Bir insan yaşanan bu trajediye ne şahit olmalı ne de unutmalı.. Unutmayalım. Batuhan Onur Maz Instagram
Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir